På gång

Projektet representerat på Hack for Health 2017

Om man sätter ihop ett antal sjukvårdspersonal, chalmerister och patienter – vad kan det bli då? Det var frågan som Sahlgrenska Universitetssjukhuset ville ha svar på när det första Hack for Health gick av stapeln i mars 2017. Tanken var att utveckla nya enkla och användarvänliga lösningar för att skapa värde för patienter och medarbetare.

Stina Högström är barnsjuksköterska på Medicinmottagning barn som är en av de verksamheter vi arbetar tillsammans med i projektet. Hon skickade in en idé om en app för tuberkulospatienter, och blev utvald att få bilda en projektgrupp tillsammans med läkarstudenter, systemvetare och kognitionsvetare för att utveckla den vidare. Som medrepresentant för vårdperspektivet tog hon med sig Susanne Bäckström, logoped i KomHIT Flykting. En somalisktalande patient var också med.

Tanken med appen är att patienter som behandlas för tuberkulos ska få bättre stöd i att sköta sin behandling, som sker hemifrån över flera månader. Appen ska innehålla information om behandling, och biverkningar, och ha funktioner för att påminna om tider för medicintagning och återbesök. Eftersom den allra största gruppen tuberkulospatienter kommer från ett annat land än Sverige ska informationen finnas på flera språk.

Under de två dagar som Hack for Health gick av stapeln fanns det en mängd föreläsningar, en retrospelshörna, och mycket gott att äta. Besökare var också välkomna och kunde gå runt och titta på de olika gruppernas arbete – och hela eventet sändes live på YouTube. Tuberkulosgruppen hade dock fullt upp med att diskutera problemet och vrida och vända på olika aspekter för att komma fram till hur appen skulle kunna se ut. I slutet av detta intensiva dygn hade det hårda arbetet resulterat i ett färdigt förslag samt en rapport som presenterades för juryn.

Tuberkulosgruppen blev inte utvald som vinnare av Hack for Health  – men får ändå chansen att tillsammans med två andra grupper titta på hur man kan vidareutveckla idén med en app som möter deras behov. Detta kommer att utföras under projektåret, och vi ser fram emot att se vad det kan bli av detta.

Se en inspelning på Sahlgrenskas YouTube-kanal